Wellbeing

WELLBEING, RUIMTE VOOR MEER BALANS

 januari 2023


Balans. We zijn er steeds weer naar op zoek. In het werk dat we doen. In de interieurs die we ontwerpen. Maar ook in ons persoonlijke leven. Want balans maakt alles mooier.


Er verandert veel om ons heen en we merken dat steeds meer mensen op zoek zijn naar een nieuw evenwicht. Net als wij.

Mediteren is allang niet meer ‘zweverig’, maar inmiddels een waardevolle tool voor managers. En ook zaken als Ayurveda en mindfulness worden steeds meer mainstream.


Wij geloven dat de wereld dit groeiende bewustzijn hard nodig heeft. Zodat er meer balans komt tussen mens en natuur. Want als we zelf in evenwicht zijn, verbonden zijn met onszelf, liefdevol zijn naar anderen en respectvol met dingen omgaan, dan zal ook de natuur daarvan profiteren.


Wij willen met onze projecten graag bijdragen aan dat bewustzijn. We willen plekken en ruimtes creëren waar mensen zich weer een stukje meer in balans voelen. Dat noemen we ‘wellbeing’. Welzijn van zowel mens als natuur.

Wellbeing, wat is het, hoe uit het zich en waarom is het relevant ook voor jou?

De tijdgeest duwt de maatschappij naar een herwaardering van welzijn. Dat is niet alleen iets wat we al een tijd voelen, maar ook de harde cijfers liegen er niet om: de welzijnsmarkt groeit 5-10% per jaar, 79% van de consumenten vindt welzijn belangrijk en 42% ziet het als topprioriteit (McKinsey 2022) . Het gaat dan niet alleen over fitness en voeding, maar ook over gezondheid, slaap en mentaal welzijn. En ook welzijn voor de natuur vinden met z’n allen steeds belangrijker.


Vijf inspirerende wellbeing thema’s


We doen veel trend-onderzoek en hebben wat we binnen (en buiten) ons werkveld zien, lezen, horen en tegenkomen vertaald naar vijf tendensen die ook voor jouw bedrijf en/of interieur interessant kunnen zijn.

We nemen je graag mee in wat wij zien gebeuren, wat ons opvalt en wat we interessant vinden. Laat je inspireren!

 

1. Mindfullnes en welzijn

Ruimtes moeten mooi zijn en vooral doen waarvoor ze ontworpen zijn. Maar wellbeing-design vraagt om meer. Elke beslissing, van het kleurenpalet tot de verlichting wordt gemaakt met het welzijn van de gebruiker, bezoeker, klant of gast in het achterhoofd. Mooi voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld Biophilic Design, een ontwerpprincipe dat elementen uit de natuur toepast. Het heeft een bewezen positief effect op bijvoorbeeld bloeddruk, hartslag en een gevoel van rust en ontspanning. Het wordt dan ook vaak in de zorg toegepast.


2.  Slaap

Voldoende slapen is een essentieel onderdeel van welzijn. Vooral hotels springen daar op een slimme manier op in. Niet zo gek, want dat is natuurlijk hun core business. Ze bieden allerlei slimme en originele slaapservices aan. Denk bijvoorbeeld aan slaapmuziek via een speciaal tv-kanaal, samenwerkingen met slaapexperts of slaapvriendelijke menu’s. In Chicago kun je in het Waldorf Astoria een lavendel-nachtbad nemen en in Berlijn heeft het Swisshotel zelfs een schone-berglucht-machine.


3. Natural clean products

We zien een groeiende behoefte van consumenten aan natuurlijke, schone producten. Denk bijvoorbeeld aan cosmetica en schoonmaakmiddelen. En ook in de maakindustrie en in de bouw is er een groeiende vraag naar natuurlijke, duurzame en circulaire materialen. Mensen zijn op zoek naar echtheid en oprechtheid.


4. Personalisering

Bewust en gezond leven wordt steeds belangrijker. Consumenten willen controle over hun persoonlijke gezondheid. We zien dan ook steeds meer zogenaamde ‘wearables’ die je gezondheid kunnen tracken. Voorbeelden zijn de groeiende markt voor alcoholvrije drankjes, alternatieven voor koffie of gepersonaliseerde vitaminepakketten door de brievenbus. Personalisering betekent ook meer aandacht voor ieder individu. Iedereen kan en mag volledig zichzelf zijn. Denk daarbij aan ontwikkelingen zoals Metoo en Blacklives Matter.

 

5. Category lines blur (aanbod/functies verbreden)

We zien steeds meer ruimtelijke concepten met hybride functies. De sportschool, de bioscoop, het kantoor; het zijn allemaal plekken waar we ons thuis willen voelen, waar we mensen willen ontmoeten en verschillende dingen willen kunnen doen. Er ontstaan steeds meer plekken met een welzijnsfunctie, waar dat eerst niet zo gebruikelijk was. Dat sluit aan op de behoefte aan beleving die al langer gaande is. Als bedrijf zou je dus kunnen overwegen om een service te gaan bieden als aanvulling op je product.


Deze vijf tendensen spelen door alle markten heen. We zien ze in de gezondheidszorg, food & hospitality, retail en in hoe we omgaan met de natuur. De komende tijd willen we in onze blogs verschillende branches uitlichten en verder de diepte in gaan. Zodat we jou helemaal mee kunnen nemen in de wereld van wellbeing en je inspireren om het in jouw interieur toe te passen. Zodat jij jouw doelgroep precies kunt geven waar ze op dit moment en in de toekomst behoefte aan heeft.