Blog Tuschinski

ONTWERPEN VOOR DE MOOISTE BIOSCOOP TER WERELD, HOE PAK JE DAT AAN?

02
01
zaal5e_tusch
zaal4d_tusch
06
04

28 oktober 2021


Het Amsterdamse filmtheater Tuschinski bestaat 100 jaar. Een mijlpaal die wordt gevierd met een boek, een gala en flink wat borrels. Tel daar de verkiezing tot mooiste bioscoop ter wereld door Time Out Magazine bij op, en het feest is compleet.


Ook voor ons een klein feestje, want wij werkten mee aan de inrichting van die mooiste bios op aarde. We gaven het art-house nieuwbouwgedeelte het echte Tuschinski-gevoel, maar wel met een twist.


We nemen je mee in die heerlijke wereld van velours, luxe, grandeur en nog meer velours. Want hoe doe je dat nou, ontwerpen binnen een theater dat al zo mooi is. Het zit ‘m in de mix!


Het gevoel van Tuschinski, maar toch eigen

Theater Tuschinski is een elegante mash-up van amsterdamse school, art deco en art nouveau stijlen met modernistische accenten. Een stijl die van een filmbezoek een belevenis maakt. In het tien jaar geleden nieuw gebouwde art-house gedeelte Nöggerath miste dat unieke Tuschinski-gevoel. Dus besloot Pathé in 2019 dat het tijd was voor renovatie.


Het nieuwe deel moest voelen als Tuschinski, maar toch ook eigen zijn. Naadloos aansluiten op wat al is, maar ook die art-house feel hebben. Meerdere gerenommeerde ontwerpbureaus deden een gooi, en wij mochten aan de slag.


Cocktail-luxe, shaken not stirred

Eerste stap is voor ons altijd de essentie van het merk en de locatie. Waar staat Tuschinski voor, welk gevoel roept binnenstappen in het theater op? Dat begint met kijken, ervaren en aanvoelen. We zagen luxe materialen, weelderig kleurgebruik en een verrassende mix van print en kleur. We voelden grandeur en tegelijkertijd ook intimiteit.


Die essentie vertaalden we naar het concept van een luxe cocktailbar: warm, intiem en jazzy. Een plek uit de wereld van de filmsterren uit de jaren 20. Art-deco, maar wel met een eigentijdse twist. Een plek waar je al in een andere wereld stapt voordat de film begint. En waar je na de voorstelling nog uren wilt blijven zitten.


De juiste mood met strak marmer en warm velours

Het concept vertaalden we vervolgens naar een kleurenpalet en moodboard. De niet te missen stap tussen concept en fysieke ruimte. Welke sfeer en welke materialen roepen exact het juiste gevoel op en brengen het concept tot leven?


De juiste mood zat ‘m in de perfecte mix van art-nouveau, moderne elementen en art-house. We kozen voor een moderne marmerlook en houten latjes op de bar en art-house elementen als peertjes en een letterbak erboven. We mixten Tuschinski rood en paars met heel eigen knalblauw. In de zalen combineerden we goud velours met kleuraccenten. Lampjes en tafeltjes bij de bioscoopstoelen deden de rest. Zo werd Nöggerath zichzelf en toch ook onmiskenbaar Tuschinski.


Een 100-jarig theater, ons 1grote project

Nu Tuschinski 100 jaar bestaat, gekozen is tot de mooiste bios ter wereld en benoemd is tot Koninklijk Theater Tuschinski, borrelt de trots steeds even op als we een kop in de krant of op internet zien. De waanzinnige wereld van film en velours was een van onze eerste grote projecten en de start van veel ander moois.


We hebben onze website een touch-up gegeven! Neem eens een kijkje. www.dokaconcepts.nl