Blog Energiebalans

HOOG TIJD OM DE MANIER WAAROP WE WERKEN OOK EENS OPNIEUW IN TE RICHTEN

3 december 2021


Inrichten en herinrichten. We zijn er elke dag mee bezig. Letterlijk met de interieurs die we ontwerpen, maar ook figuurlijk: door de manier waarop we werken anders in te richten. Met meer aandacht voor vrouwelijke energie, gevoel, rust en creativiteit. Dat levert ons veel op. Dus delen we het graag met jou.


Energiebalans

Ieder mens heeft mannelijke en vrouwelijk energie in zich. De een misschien iets meer van de ene vorm dan de ander. Toch heeft op de gemiddelde werkvloer de mannelijke variant nog vaak de overhand: doelgericht, assertief, planmatig en actief. Dit hebben wij in onze carrière voor we DOKA concepts startten op verschillende manieren gezien en ook om ons heen is dit vaak het geval. Zakelijk, lange dagen en resultaatgericht. Maar voelt het goed? Nee, niet echt. Levert het een beter resultaat op? Ook dat niet.


Wij vinden dat het beste resultaat ontstaat als mannelijke en vrouwelijke energie in balans zijn. Als beide de ruimte krijgen en gelijk gewaardeerd worden. Dus naast focus, doelgerichtheid, controle en pragmatisme, ook werken vanuit intuïtie, empathie, creatie, flow, overgave en speelsheid.


Doen door soms ook niet te doen

Gelukkig is er veel aan het veranderen. We zien het beetje bij beetje gebeuren, om ons heen en bij de opdrachtgevers waar we voor werken. Ook de corona-crisis brengt veel in beweging. In de voorhoede van die verandering willen we graag meelopen. Dus proberen we heel bewust vastgeroeste denkwijzen (die ook in ons hoofd zitten) te doorbreken. Dat minder uren maken niet leidt tot minder inkomsten. Dat gezin en werk niet strikt gescheiden hoeven te zijn of ten koste van elkaar gaan. Dat rust juist kan bijdragen aan het bedrijfsresultaat.


Geloven in eigen

Een van onze merkwaarden is ‘maak het eigen’. Daar bedoelen we niet alleen de interieurs die we ontwerpen mee, maar ook de manier waarop we (samen)werken. We maken opdrachten ons 100% eigen, maar zijn en blijven ook trouw aan onszelf.


Dus kiezen we ervoor om onze kinderen op tijd op te halen, om dan op een ander moment de laptop weer open te slaan (áls we daar zin in hebben). En beginnen we elke vrijdag met yoga, zelfs als we het razend druk hebben. Ook voelen we graag eerst welke richting een ontwerp of ons bedrijf op moet, voordat we het beredeneren.

 

Go with the flow

In een flow raken tijdens het werk voelt goed en kennen we natuurlijk allemaal. Maar wij draaien het ook graag om: onze flow bepaalt waar we aan werken. We geven energie aan wat ons op dat moment het beste afgaat. De ene dag creëren we meer, terwijl we de andere vol in actie zijn. We kiezen ’s ochtends voor focus-taken, ’s middags voor creatie en sluiten de dag af met kleine administratieve klussen of een open brainstorm.


Van binnen naar buiten

Vanuit onze keuzes ontstaan mooie ideeën, inspiratie, creativiteit en begrip. Daarna zetten we onze mannelijke energie weer in: plannen, strategisch denken en doelen stellen. Want ook daar gaan we lekker op. Structuur en strategie geven wortels en kracht aan dat wat van binnenuit komt. Het zou mooi zijn als er meer op deze manier gewerkt werd. Beter voor mensen én beter voor de resultaten.


Wij geloven in werken in balans. Een werkwereld waarin iedereen zichzelf kan zijn en verschillende kanten van zichzelf kan uiten en in kan zetten. Waarin je niet dag in dag uit, week in week uit hetzelfde doet of produceert, maar waarin je tijden van rust en creatie combineert met actie en plannen. Waarin je verbonden bent met jezelf en anderen en ook je eigen doelen voor ogen houdt. Waarin je een rol pakt die bij je past en invult op een manier die bij je past. De tijd is er rijp voor! Doe je mee?